شیشه در گیلان از دیلمان تا ژاپن

شیشه در گیلان از دیلمان تا ژاپن

به گزارش بیا شمال، از گیلان مسئول موزه های گیلان، با اشاره به کشف آثار شیشه ای در منطقه دیلمان، عنوان کرد: بررسی های دیرینه شناسی نشان داد که منشاء شیشه های یافت شده در ژاپن و کره جنوبی و امپراتوری ˮهانˮ به ایران و گیلان باز می گردد.


میثم نواییان در گفت وگو با ایسنا، شیشه را یکی از داشته های فرهنگی و دیرینه شناسی گیلان دانست و اظهار داشت: همانطور که در عرصه طلا جام های معروف همچون مارلیک و در عرصه نقره جام رشی را داریم، در تولید شیشه و ظروف شیشه ای نیز سرآمد هستیم.
وی با اعلان اینکه پروفسور شینجی فوکایی، نویسنده و عتیقه شناس ژاپنی کتاب «شیشه ایرانی» را تالیف کرده است، اضافه کرد: این کاوشگر حوزه تاریخ باستان در سال ۱۳۳۶ مسئول حفاری های دیرینه شناسی ایران و عراق بود، اما بطور اتفاقی در تهران با نمونه های تاریخی از آثار شیشه ای برخورد می کند که مشابه آنرا در ژاپن و کره جنوبی دیده بود. این عتیقه شناس در جریان پرس و جوهای خود به منشاء این آثار شیشه ای یعنی شمال کشور و ییلاقات املش و دیلمان می رسد.
مسئول موزه های گیلان، با اشاره به کشف آثار شیشه ای در منطقه دیلمان، عنوان کرد: بررسی های دیرینه شناسی نشان داد که منشاء شیشه های یافت شده در ژاپن و کره جنوبی و امپراتوری هان به ایران و گیلان باز می گردد و پس گروه حفاری شینجی فوکایی سال ۱۳۳۷ با دستور میکاسا، شاهزاده ژاپن از عراق به دیلمان می آید، برای اینکه موضوع شیشه بسیار اهمیت داشت و یافتن مبدا و محل تولید شیشه در دستور کار قرار گرفت.
نواییان، با اعلان اینکه حفاری ها در مناطق نوروزمحله، اسپیلی و کوه پس دیلمان شروع شد و سه سال بطور مداوم ادامه داشت، اظهار داشت: کتاب «شیشه ایرانی» نتیجه همین کاوش هاست و نویسنده معتقد می باشد که شیشه در دیلمان تولید و به ژاپن و کره جنوبی و امپراتوری هان رفته است؛ این در حالیست که با فاصله بسیاری مواجه هستیم.
وی جاده خورشید را قدیمی تر از جاده ابریشم دانست و بیان کرد: در دیلمان کارگاه های بزرگ شیشه گری وجود داشت و تولیدات آنها بوسیله جاده خورشید به شرق آسیا صادر می شد؛ البته طبق بررسی های باستان شناسی، نمونه هایی از این شیشه ها در آلمان نیز یافت شده است.
مسئول موزه های گیلان، با ابراز تاسف از دانش اندک مردم نسبت به قدمت شیشه گری دیلمان، تصریح کرد: حسنی محله و آسیابر و اسپیلی و خورگام و عمارلو و... از مراکز تولید شیشه بودند، برای اینکه مواد اولیه تولید شیشه یعنی سیلیس در این مناطق وجود داشت.
وی قدمت تولید شیشه در گیلان را مربوط به ۲۳۰۰ سال پیش و همزمان با دوره اشکانیان دانست و عنوان کرد: در حفاری های دیرینه شناسی منطقه لیارسنگ بن نیز آثار شیشه ای بسیار خوبی پیدا شده است. همین طور آموزشگاه های شیشه گری داشتیم و همانگونه که در ماسوله شهرک صنعتی آهن وجود دارد، در دیلمان هم شهرک صنعتی شیشه داشتیم که نه فقط ایران را تغذیه می کرد، بلکه تا مرز اقیانوس رفته بود.
نواییان، با اشاره به خاصیت شیشه و حمل و نقل دشوار آن به سبب شکنندگی، افزود: نه فقط شیشه تولید می کردیم، بلکه در تولید خمیر شیشه و شیشه رنگی برای آثار تزیینی نیز مهارت داشتیم و اکنون این آثار در موزه رشت وجود دارد.
وی از شورای شهر و شهرداری دیلمان خواست آثار باستانی و مناطق تاریخی در رابطه با شیشه را احیا کنند و اظهار داشت: شیشه جزوی از فرهنگ و تاریخ ماست و باستان شناسان نیز دیلمان را منشاء شیشه های باستانی می دانند.



1402/04/18
09:25:09
0.0 / 5
392
تگهای خبر: آموزش , تور , تولید , جاده
این مطلب بیاشمال را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴

لینک دوستان بیا شمال

بیا شمال

تگهای بیا شمال

biashomal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بیا شمال محفوظ است

بیا شمال بیا شمال

معرفی شمال و خرید و فروش ویلا